LoRNA-longenGezonde longen zijn van levensbelang

Met gezonde longen gaat ademen vanzelf. Je denkt er nauwelijks aan hoe bijzonder ze zijn. Ze zijn echter van levensbelang. Van de hersenen tot in de kleine teen is er zuurstof nodig. U kunt niet zonder. De longen zorgen ervoor dat u iedere vier seconden die zuurstof krijgt. Dat is meer dan 20.000 keer per dag of acht miljoen keer per jaar. En dat 24 uur per dag, je hele leven lang. Met de longen haal je adem, je ademt lucht in en uit.

Hoe gezond zijn uw longen?
Er zijn meerdere longziekten, wij belichten hier drie ziekten die veel voorkomen in Nederland, COPD is daar één van. Het is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. 300.000 mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten.

Ook astma komt voor bij jong en oud. Bij astma zijn de longen continu ontstoken. Er zijn verschillende soorten astma en de symptomen kunnen per persoon en per moment verschillen. Lees meer over astma op de volgende pagina.

Als longfysiotherapeuten kunnen wij veel voor de revalidatie van ex-coronapatiënten betekenen. De ziekte heeft veel impact op de longen waarbij er in sommige gevallen zelfs blijvende schade kan optreden. Ook het lichaam en geest krijgt veel te verduren. Lees meer over covid op de volgende pagina.

 

Uitgebreide informatie over longen kunt u ook vinden via de website van het Long Fonds: longfonds.nl