Vergoeding COPD 2019

Home Forums Vergoeding COPD 2019

Weergave van 7 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1531
   Watcools
   Moderator
  • #1538
   Mar1on
   Deelnemer

   er komen steeds meer vragen bij me op dan dat het duidelijker wordt.
   Kunnen we begin januari bij elkaar komen om met elkaar zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen.
   Gr Marion

  • #1539
   Pim Evers
   Deelnemer

   Vooral in het pdf ‘copd 2019 veelgestelde vragen’ worden voor mij veel vragen beantwoord.
   Neem die goed door.

   En stel al je vragen anders vast hier, daar is dit forum voor.

  • #1544
   Mar1on
   Deelnemer

   Ik heb een paar patiënten bij hun zorgverzekering nalaten vragen wat er volgend jaar voor hun behandeling fysiotherapie bij Gold 3,4 gaat veranderen. Menzis geeft bij 2 patiënten aan dat er NIETS gaat veranderen, gewoon onbeperkt!!!!????

   Heb ook een mail naar het Longfonds gestuurd met mijn ongerustheid voor 2019
   Reactie Longfonds
   Dank u wel voor uw e-mail. Ik begrijp uw reactie, maar wil dit graag nuanceren.
   Het Longfonds heeft nooit om deze maximering gevraagd! Ook de koepel van de fysiotherapeuten (KNGF) en de LAN niet. Dit is van bovenaf (Zorginstituut) aan de Minister geadviseerd om de overheveling van de eerste 20 behandelingen naar de basisverzekering ‘kostenneutraal’ te houden.
   We zijn daarom in gesprek met de Zorgverleners ( o.a. KNGF) en de LAN om criteria op te stellen op basis waarvan mensen de fysiotherapie en oefentherapie kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ook als dat meer dan het maximum aantal behandelingen is. Dit zal echter niet meer voor dit jaar ingevoerd kunnen worden, maar zal op zijn vroegst pas in 2020 kunnen. Maar of dat lukt is niet zeker. Het Zorginstituut wil namelijk dat alles wetenschappelijk onderbouwd is en dat is lastig. Zij zeggen dat voor de maxima zoals die vanaf 2019 gaan gelden, er eigenlijk al geen wetenschappelijke onderbouwing is.

   Ik las op fb bij de actiegroep fysiotherapie over een onderzoek van https://www.fysiotherapiewetenschap.com/revalidatie-copd/?fbclid=IwAR28KuBWbmM0hqNf7uGU86v9QN92_gillF9qLnCTJwOZNbUtVkuHkDHnBYc
   Weet iemand daar meer over, is het belangrijk dat we daar aan gaan mee werken?
   Graag jullie reactie,
   Marion

  • #1555
   Bert
   Deelnemer

   9 januari

   Beste allemaal,
   In de eerste plaats allemaal een heel gelukkig nieuwjaar gewenst ook namens alle collega’s van Jonker & van Rijn Fysiotherapeuten.
   Ik hoop dat wij elkaar weer spoedig kunnen spreken op een LoRNA bijeenkomst.

   Na informatie bij diverse zorgverzekeraars het volgende:
   Het is mogelijk om na de maximale vergoeding uit de basisverzekering verder aan te vullen vanuit de eventueel aanvullende verzekering die iemand heeft.
   Dat betekend nog steeds onvoldoende mogelijkheid voor sommigen.

   Even kritiek op deze regeling;
   Aanvankelijk was na het nemen van de eerste 20 hobbel de behandelmogelijkheid in principe onbeperkt en voor sommige patiënten ontbrak daardoor de prikkel om jaarlijks een aanvullende verzekering af te sluiten. Immers eens COPD chronisch CSI code 1 verder altijd CSI code 1 ook al zat er een langere periode tussen. Een eventuele behandeling aan de schouder oud kon worden gedaan onder de noemer COPD (ja..eerlijk is eerlijk ..zo gebeurde het) Met deze nieuwe regeling moet de patiënt jaarlijks een AV afsluiten om het tekort te compenseren.(Dat zal de zorgverzekeraar gaan merken en ten goede gaan komen)
   Om minimaal 70 behandelingen per jaar te kunnen blijven ondergaan zal de COPD GOLD 3-4 (CD) een maximale AV moeten afsluiten ( !?)om de 50 behandelingen aan te vullen.

   Het is te dol voor woorden dat bijvoorbeeld CVA of MS onbeperkt v vergoed blijft uit de AV na de eerste 20 behandelingen en dat COPD nu het slachtoffer is geworden door dit “fantastische” onderhandelingsresultaat voor de fysiotherapie.

   De voorlichters van de diverse zorgverzekeraars die de vragen van klanten beantwoorden geven soms wonderlijke onjuiste reacties af waar niets van klopt.

   In onze praktijk zijn diverse voorbeelden van zeer ernstige COPD patienten GOLD 3-4 en hoger (aan huis behandelingen) waarvan ik nu al zeker weet dat het er niet beter op gaat worden. De uitleg dat de behandelmogelijkheid volgend jaar nog verder beperkt zal gaan worden is voor deze patiënten “wetenschappelijk” niet uit te leggen.

   Zo…ik ben het even kwijt!
   Groet,
   Bert.

  • #1556
   Mar1on
   Deelnemer

   Hoi Bert,
   Ben het helemaal met je eens.
   Hoe kunnen we dit gaan veranderen?
   Groet Marion

  • #1557
   Bert
   Deelnemer

   Hoi Marion,

   Een van mijn patiënten die wordt getroffen door deze regeling heeft nogal wat invloed in de kamer. Deze patiënt heeft de “woordvoerder gezondheidszorg” van Groen Links weten te interesseren voor dit nijpende probleem en de onredelijkheid daarvan. De invloed is vrij groot …zo groot dat ik gisteravond werd gebeld door deze patiënt dat inmiddels de redacteur ( Rinke van den Brink) van de NOS ook belangstelling heeft getoond voor dit item.( Hij stuurde een twitterbericht mee als bewijs daarvan. Wat dit verder allemaal gaat betekenen weet ik niet. Ik beloof dat ik voordat er een uitspraak van LoRNA tegenover de pers zal worden gedaan eerst contact opneem met jullie voordat er iets gezegd gaat worden.
   Misschien is het een storm in een glas water maar je weet maar nooit..? Het rommelt in ieder geval.
   Groet,
   Bert.

  • #1558
   Mar1on
   Deelnemer

   Hoi Bert en andere LoRNA leden
   Hoe meer bekendheid van deze belachelijke maatregel des te beter.
   De reactie , die ik van het Longfonds en KNGF kreeg( ook op het forum geplaatst), geeft geen vertrouwen in een verandering van de maatregel.

   Hopelijk komt er snel een vergadering, waar we ook dit probleem in kunnen bespreken.
   Groet Marion

Weergave van 7 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.